Lichaamspakkingen

  Wist je dat

Dat een lichaamspakking niet alleen een ontspanning geeft, maar dat deze modder ook een ontgiftende werking op uw lichaam heeft.

Hoe ziet een lichaamspakking er uit?

Als je een lichaamspakking krijgt wordt de huid eerst gescrubd. Dit gebeurt met een mineraal zout en wat olie. Door het inmasseren van het zout zal dit uiteindelijk oplossen. Het scrubben van de huid zorgt ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd en de doorbloeding wordt gestimuleerd. De poriën komen hierdoor meer open te staan en zullen ontvankelijker zijn voor de opname van de pakking. 

Na de scrub word de lichaamspakking aangebracht waarna je wordt ingepakt in een folie en een deken om de lichaamswarmte te isoleren. Tevens lig je op een bedje van warme stenen zodat de pakking optimaal zijn werk kan doen.

Na een ontspannende rustperiode van ongeveer 20 minuten kun je onder een warme regendouche de pakking afdouchen. Na het douchen is er de keuze de behandeling uit te breiden met een massage of af te sluiten met een vocht inbrengende bodycreme/butter. Bij een aansluitende massage zal de huid worden gevoed met de verzorgende massageolie.

Als je graag een lichaamspakking wilt ondergaan kunnen we samen bepalen welke pakking geschikt is voor het doel dat je wilt bereiken. Het aanbod aan pakkingen is groter dan hier beschreven is omdat er op maat gewerkt kan worden door bijvoorbeeld het gebruik van etherische oliën of hydrolaten van kruiden.

Waarom lichaamspakkingen?

Er zijn vele doelen die je met een lichaamspakking kunt bereiken. Ze kunnen worden ingezet om te ontspannen of te verkwikken, de huid te verstevigen of de behandeling van een droge huid.

1
Daarnaast zijn lichaamspakkingen populair als aanvulling op lymfedrainagebehandelingen met als doel gewichtsverlies. Het resultaat van deze behandelingen zal voornamelijk vochtverlies zijn.

Ook het bewegingsapparaat kan veel baat hebben bij lichaamspakkingen. Denk bijv. aan het afvoeren van overtollige afvalstoffen na een zware sportinspanning. Het verzorgen van pijnstilling en het stimuleren van de doorbloeding bij reumatische klachten en fybromyalgie.

Er zijn verschillende producten die als grondstof kunnen dienen voor een lichaamspakking. Hieronder heb ik er een aantal omschreven.

Klei 

2

Klei (of leem) is een natuurproduct. Het is rijk aan enzymen en bevat veel mineralen. Dit zijn anorganische stoffen zoals magnesium, natrium, kalium, ijzer, silicium, calcium en komen bv. uit de bodem van vulkanische gebieden. Er zijn veel verschillende soorten klei. De soorten die het meest gebruikt worden de gezondheidszorg/schoonheidsverzorging heb ik hier op een rijtje gezet.

Een kleipakking bestaat uit een paar vaste bestanddelen waarbinnen je kunt variëren. Een pakking van alleen klei en water/hydrolaat zal voornamelijk vocht en/of afvalstoffen uit de huid trekken, bv. om zo een herstelproces op gang te brengen. Dat heeft als doel om het lichaam van zijn gifstoffen te ontdoen en dus te zuiveren. Als je met je pakking ook iets in de huid wil brengen hebben we een oliegedeelte nodig en een emulgator om de olie te laten mengen met de vloeistof..

Verdere toevoegingen kunnen zijn: hydrolaten ipv water, een decoct, gedroogde kruiden/wortel vermalen tot poeder door de klei, oliemaceraten, etherische oliën.

Er zijn verschillende manieren om een kleipakking samen te stellen. Er kan worden gekozen voor een vloeistof/klei pakking, een olie/klei pakking of een olie/vloeistof/klei pakking.

·         Groene Klei: bestaat uit minerale zouten, sporenelementen en enzymen voor medicinaal en cosmetisch gebruik. Het werkt zuiverend, herstellend/ ontstekingsremmend en opbouwend. Groene klei zuigt gifstoffen uit het lichaam en geeft in- en uitwendig mineralen af. Het verbetert de doorbloeding en bevordert het energetisch lichamelijk evenwicht. Heb je een gevoelige huid, dan kun je beter de witte klei nemen.

·         Witte Klei: mineraal arm en daardoor zacht voor gevoelige en droge huid. Voor de lymfe en veneuze circulatie. Reinigt de huid mild en stimuleert de aanmaak van collageen.

·         Rode Klei: bevat veel ijzer. Deze klei is te gebruiken voor mensen met een droge huid. Het is een versterkende klei met een natuurlijke bron van mineralen en spoorelementen. Geeft glans en vitaliteit. Bevorderd de bloedcirculatie

·         Gele Klei: voor ontgifting. De werking van gele klei is wat zachter als bijvoorbeeld de groene klei. Hij werkt harmoniserend voor een wat geïrriteerde huid (geprikkelde huid, roodheid, zonnebrand)

  

Zwarte/Blauwe Klei: algemeen tonisch voor huid en haar.

Algen

3

Een algenpakking is rijk aan mineralen, vitaminen en voedende elementen. Aan zeewater en zee-algen zoals spirulina wordt al langer een geneeskrachtige en ontspannende werking toegeschreven. Een algenpakking heeft als doel het lichaam/huid een voedende en mineraliserende werking te geven, zoals anti rimpel, afslanking (jodium), acne behandelingen (door absorptie van teveel aan talg uit de porien), antiverouderingsbehandelingen, ontslakkingsbehandelingen. Het zuivert, mineraliseert, regenereert, reguleert de vochthuishouding en voedt de huid. Het werkt ontgiftend, de celstofwisseling wordt gestimuleerd zodat afvalstoffen worden afgevoerd, de vetstofwisseling wordt geactiveerd en het vochtgehalte in de huid wordt hersteld.

Cacao / chocolade

4

De cacao bevat anti oxidanten, die een positieve invloed hebben op de bloedcirculatie in het lichaam. Tevens bevat cacao theobromine, dat ervoor zorgt dat het niveau van neurotransmitters in de hersenen endorfine en serotonine in het lichaam worden verhoogd.

Endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en stimuleert vetafbraak door de lipiden te verbinden. Serotonine, een lichaamseigen antidepressivum helpt het lichaam stress te verminderen.

Honing

5

Honing, gemaakt door bijen uit nectar van bloemen, bevat diverse enzymen, suikers, mineralen en sporenelementen. Deze hebben een voedende waarde voor de huid. Daarnaast bevat honing veel milde zuren, die ook van nature in het lichaam voorkomen. Omdat de pH-waarde van de huid lichtzuur is, kan honing bijdragen tot versterking van de "zuurtebeschermingslaag" van de huid.

Deze pakking heeft als doel om het lichaam te ontgiften, te hydrateren en te verzachten. Honing houdt het vocht vast en haar bestanddelen voeden de huid. Het verfrist en de huid wordt vernieuwd en met dieptewerking gevoed. Het kalmeert de huid en bovendien heeft het een antibacteriële werking. Na de behandeling is de huid glad, sterk en zacht en wordt de elasticiteit verhoogt en rimpels voorkomen.

Social Media


      


Contact

Praktijk Zorgvliet

Gageldijk 96

3566 MH Utrecht

Telefoon 06 – 22 32 14 33

Parkeren

Op het terrein van Praktijk Zorgvliet zijn enkele parkeerplaatsen voor de voormalige hooiberg. Langs de Gageldijk kun je ook gratis parkeren.