Blessure preventie

Door goed preventief te handelen kan de sportmasseur helpen om schade aan de gezondheid te voorkomen en de belastbaarheid te bewaken. Kennis van de factoren die sportblessures veroorzaken is nodig om sporters verantwoord te kunnen begeleiden. Blessurepreventie heeft niet alleen als doel het gezonde lichaam gezond te houden, maar ook om de belasting op het lichaam in evenwicht te brengen met wat het lichaam aankan.

Wat is het resultaat van regelmatige massages?

Vermoeidheidsverschijnselen die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning worden terug gedrongen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. Het herstel van het lichaam gaat met een massage sneller en dit draagt bij aan het voorkomen van blessures door overbelasting. Een sportmassage duurt naar keuze 30, 45 of 60 minuten.


Vijf tips om blessures te voorkomen

Gezond eten en voldoende slaap

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker bij sporten waarbij veel gesprongen wordt (basketbal, handbal) en waarbij veel lichamelijk contact is (voetbal, hockey) komen veel blessures voor. Toch kun je sportblessures voor een groot deel zelf voorkomen. Als je sport, is het belangrijk dat je jezelf goed verzorgt. Gezond eten en voldoende slaap zijn basisfactoren om goed te kunnen presteren.

Warming-up en cooling-down

Door voor de training tijdens de warming-up te stretchen en na de training een cooling-down te doen, kun je veel blessures voorkomen. Hoewel dit niet onomstotelijk bewezen is, is het zeker van belang. Want door het doen van deze oefeningen controleer je tegelijk of je lichaam de krachten die op de spieren komen te staan aankan.

Goede schoenen

Goed schoeisel is de basis voor je sport. Schoenen vangen veel klappen op die anders op je enkels, knieën, heupen en rug terechtkomen. Als je langdurig op schoenen loopt met onvoldoende demping, moeten je enkels, knieën, heupen en rug te hard werken. Hier kun je last van krijgen. Ook kan het zijn dat je door je enkel gaat of je knie verdraait. Basketbalschoenen voldoen aan andere eisen dan turnschoentjes. Let er dus op dat je schoenen geschikt zijn voor de sport die je gaat beoefenen.

Rustig opbouwen

Ben je net ziek bent geweest of heb je lange tijd niet getraind? Dan is het niet verstandig om meteen weer volop te gaan sporten, want de kans op blessures is dan groot. Beter is het om rustig te beginnen en langzaam weer op je oude niveau te komen.

Eerst helemaal herstellen

Mocht je onverhoopt toch een blessure hebben opgelopen, dan is het belangrijk dat je deze goed laat genezen. Veel sporters zeggen: ‘Het gaat wel weer’, omdat ze graag weer aan de slag willen. Maar als de blessure nog niet helemaal over is, kun je meer kapot maken dan al het geval was. Het herstel duurt dan alleen maar langer.


Social Media


      


Contact

Praktijk Zorgvliet

Gageldijk 96

3566 MH Utrecht

Telefoon 06 – 22 32 14 33

Parkeren

Op het terrein van Praktijk Zorgvliet zijn enkele parkeerplaatsen voor de voormalige hooiberg. Langs de Gageldijk kun je ook gratis parkeren.